24 Haziran 2014 Salı

SESLİ KİTAP OKUMA. VERDİĞİNİZ DESTEK İÇİN ŞİMDİDEN SONSUZ TEŞEKKÜRLER DOSTLAR!!! KOÇ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ OFİSE OKUDUĞUNUZ KİTAPLARI YÖNLENDİRMENİZ TEMENNİSİYLE!!!!



 Sesli kitap okumak için aşağıdaki linkten ücretsiz ses kayıt programını indirip; kitap okuyucusu okuduğu kitabı kayıt edebilir;


 Kitap okuyucusu kitap okumaya başlamadan önce, okuma sırasında dikkat edilecek hususları içeren ekteki yönergeyi dikkatlice okumalı.
 
KİTAP NASIL SESLENDİRİLİR

1.      Bölüm: Kitabın Kimliği ile ilgili Her şey!
1. Bölüm  Kitabın isminin, yazarının, yayınevinin, seslendirenin, içindekilerin ve kitabın kapak resminin anlatıldığı bölümdür.
1.      Basamak :
"Bu kitap Koç Üniversitesi Sesli Kütüphane Projesi için seslendirilmiştir. Görme engelliler dışında kullanımı, çoğaltımı, dağıtımı ve satışı yasalara aykırıdır.

Seslendiren: ……………………………………………………….
Kitabın Adı: ………………………………………………………………,
Yazarı: ……………………………………………………………,
Türü: ……………………………………, ………………………………………. Yayınları, ……… baskı,
…………………(Şubat 1999), ……………………………..  (İstanbul) ,………….. sayfa
Isbn nosu: …………………………………………………….
"Kitabın kapak resmi"
………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
Örnek:
“Kitabın kapak resmi”: Resimde okyanus üzerinde kâğıttan yapılmış bir gemi, üzerinde kırmızı bir lamba ve uzakta güneşe benzeyen yeşil ortası kırmızı bir yuvarlak görüyoruz.
II. Basamak
“Kitabın Arka yüzü” denilerek, kitabın arka sayfasındaki tanıtım bilgileri okunacaktır.
(Eğer kitabın arka yüzünde seslendirilecek bir bilgi yok ise, bir sonraki seslendirme aşamasına geçilir).
III. Basamak
Oval: 4Kitabın Önsözü, Yazar hakkında bilgi ve İçindekiler kısmı (sayfa numarası söylenerek) , bölüm ve alt başlıkları ile birlikte seslendirilecektir.
2.     Bölüm
Kitabın içeriği okunmaya başlanır.
Tüm başlıklar, yabancı kelimeler, dipnotlar okunmalıdır.
Kitabın okunması tamamlandığında “Kitabın Sonu” ifadesi kullanılacak ve o günkü tarih söylenecektir.
Örnek: Kitabın Sonu, 30 Temmuz 2013
Ardından kitabın sonundaki kaynakça, index, sözlük gibi kısımlar, başlıkları da dahil olmak üzere okunmalıdır. Bu bilgilerin okunmasının ardından yine “kitabın sonu” ifadesi kullanılıp, tarih söylenecektir.
ÖNEMLİ NOTLAR!!!!
Dipnot bulunduğu cümlenin sonunda okunur. Okunurken dipnot diye başlanır, Dipnot, ilgili kelime ve açıklaması biraz daha hafif bir ses tonu ile okunarak farklı bir bölüm olduğu hissettirilmelidir.
Örnek: Atının üzerindeki ataman (1) yüksek sesle bağırdı.
Seslendirme şekli: "Dipnot Ataman: Kazak reislerine verilen isimdir.” Eğer bir dipnot bir paragraftan daha uzun sürüyorsa dip not bittiğinde “Kitaba dönüş” denilerek kitap okunmaya devam edilmelidir.
Parantez işareti içinde olan kelime ve cümlelerde ise; ses tonu değiştirilmeli ve yalnızca parantez işareti içinde olan kelimelerin parantez içinde olduğu belirtilmelidir.
Örneğin: (Annemin kırmızı ayakkabısı)
"Parantez içinde annemin kırmızı ayakkabısı" şeklinde.
”Parantez içinde” diye başlayıp parantez içindeki kelimeyi seslendirdikten sonra içinizden 1–2 diye saymalısınız (yani bu kadar bir süre bekledikten) sonra kitabı seslendirmeye devam etmelisiniz.
Tırnak işareti (“…”) içinde olan kelime ve cümlelerde ise; ses tonu değiştirilmelidir. “Tırnak İçinde” gibi bir ifade kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kısaltmalar, önce kısa ve açık şekliyle okunmalı, daha sonraki karşılaşmalarda yalnızca kısa şekliyle okunmalıdır.
Örneğin: "MEB Milli Eğitim Bakanlığı", daha sonraki karşılaşmalarda ise yalnızca "MEB" şeklinde olmalıdır.

Ayrıca…..

·         Seslendirme sırasında, sayfa çevirme sesi, duyulmamalıdır. Nefes alırken, daima ağızdan nefes alınmalıdır. Burundan nefes alınması halinde dikkat çekici sesler çıkabilir.
·         Kayıtlardaki sesin istenen kalitede olup olmadığını kontrol etmek için kayıt yapan kişi sesleri mutlaka kulaklıktan takip etmelidir.
·         Masaüstü mikrofon kullanıldığı takdirde, mikrofon ile olan uzaklığa çok dikkat edilmelidir çünkü bu uzaklık değiştikçe kayıttaki ses şiddeti dikkat çekici bir şekilde değişiklik göstermektedir.
·         Her kitabın okunma hızı ve tonlama şekli o kitabın özelliğine uygun olmalıdır. Örneğin, yetişkinler için okunan bir roman daha akıcı, çocuklar için okunan bir masal kitabı ise, daha yavaş okunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder