28 Mart 2014 Cuma

ŞEFFAF YUMURTA



ŞEFFAF YUMURTA



Yarısaydam Bir Yumurta Nasıl Yapılabilir?

MALZEMELER


Çiğ yumurta

Uzun bardak ya da kavanoz

Sirke

İZLENECEK YOL


1. Yumurtayı uzun bir bardağa ya da kavanoza koyunuz ve yumurtanın üstünü kapatacak şekilde sirke ekleyiniz.

2. Yakından baktığınızda kabukta oluşan baloncukları görebilirsiniz. 1gün yumurtayı sirkenin içinde bekletiniz.

3. İkinci gün sirkeyi değiştiriniz, sirkeyi boşaltırken dikkatli olunuz ve yeniden yumurtanın üzerine taze sirke ekleyiniz. 1 hafta boyunca yumurtaya zarar vermeden yumurtayı bekletiniz.

4. 1 hafta sonra sirkeyi dökünüz ve dikkatli bir şekilde yumurtayı su ile durulayınız. Kabuğu gittiğinden yumurta yarı saydam görünür, kalan tek şey yumurtanın narin zarıdır. Yumurtayı kabuğundan ayırmayı başardınız. Yumurtayı yapmadığınızı unutmayın, tavuklar yumurta yapar siz sadece yumurtayı, yumurtaya kuvvetini veren kabuğundan sıyırdınız.




AÇIKLAMA


Yumurtadan çıkan baloncuklar karbondioksit gazıdır. Sirke CH3COOH diye adlandırılan bir asetik asittir. Yumurtanın kabuğu kalsiyum karbonat içerir. Sirke kalsiyum karbonata kimyasal etki gösterir ve kalsiyum karbonatı parçalar. Kalsiyum karbonat ayrılırken kimyasal tepkimeden gördüğünüz baloncuklar oluşur. Kabuğundan kurtulan yumurta da yarısaydam bir hal alır. Eğer daha fazla beklenirse yumurta daha da ilginç bir hal alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder