28 Mart 2014 Cuma

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR PROJE MERKEZİ


PROJE ADI: ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR PROJE MERKEZİ

PROJE AMACI: İstanbul’daki Üstün zekalı ve yetenekli 6.sınıf ile 11.sınıf arasındaki çocukların hayallerini projelendirerek O.D.T.Ü desteği ile ürüne dönüştürülmesi.

PROJE İŞLEYİŞİ:

İstanbul Kalkınma Ajansı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı dahilinde İstanbul’da bulunan Üstün yetenek ve Zekalı çocukların hayal güçleri ile yarattıkları fikirlerin ürüne dönüştürülmesi anlamında kurulacak olan proje merkezinde tamamen proje odaklı bir mantıkla öğrencilerin başkalarınca saçma ve uçuk gelen fikirlerinin ODTÜ hocalarının görüşleri de alınarak projelendirilmesi ve de uygun görülen projelerin ODTÜ hocaları tarafından Tubitak, SANTEZ,Kalkınma Ajansı,KOSGEB ve AVRUPA birliği projeleri gibi çalışmalara gönderilerek hibeler alinmasi ve alinan hibelerin çocukların geleceğine destek olması aynı zamanda ODTÜ’ye farklı yeni birimlerin eklenmesi ve geliştirilmesi. Bu çalışma sayesinde 50 adet öğrenciye ulaşılması durumunda öğrenci başina yılda 10 ar adet sağlam proje çıkarılacağını düşünüerek 500 adet proje oluşturulması sözkonusu olacaktır. Ve Bunlardan en az 300 tanesi ürüne dönüştürülebilir. Böylece bu 300 proje üniversite öğrencilerine ciddi bir kaynak sağlayacak ve böylece üniversitemizde proje oluşturulması ve de yürütülmesi süreci ciddi bir ivme kazanacaktır.

Ayrıca proje yapan öğrencilerde ODTÜ ruhu ve desteği ile ciddi aşamalara gelecek ve belki de 5 yıl içinde ülkemize bir Nobel ödülü getirebilecektir. Bu bağlamda İstanbul’da ciddi bir çalışma yapılması ihtiyacı görülmektedir. Maalesef farklı üstün zekalı dernekleri çocukların ailelerini ve çocukları maddi gelir kapısı olarak görmekte ve de ciddi bir şekilde sömürmektedir. Bu anlamda da derneklerin yaptığı ve yapmaya çalıştığı şey zenginleştirilmiş eğitim içeriği gibi bir başlık altında sadece çocukların gündelik ihtiyaçlarını giderme mantığı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Eğlenceli bilim atölyesi eğitmeni olarak çalıştığım TÜZDER’de de buna bağlı bir mantıkla 12 haftalık bir program için 150 ye yakın öğrenciye bağcılar bölgesinde bir atölye yapılmakta ve de günü kurtarmak telaşı ile çocukların anlık ihtiyaçları giderilmektedir bana göre.

Benim düşündüğüm mantık ise tamamen üretime yönelik bir mantıktır. Ve de çocuklar hayal güçlerinde oluşturdukları bütün üst düzey fikirleri ilgili akademisyenlerle tartışarak bilimsel bir kimlik kazandıracaklar ve de böylece bu kimlikle yola çıkan öğrenciler sağlam temeller üzerine kurguladıkları projeleri TÜBİTAK onayına sunarak teknik destek alabileceklerdir. Bu bağlamda ayrıca üniversiteli hocalarla çalışmak çocuklara da ciddi bir kimlik katacak ve de üniversitemize gerçekten kaliteli öğrenciler kazandırmanın da önü acilmiş olacaktır. Böyle olunca da üniversitemizde ortalama 300 yeni proje her yıl üretilerek girişimcilik anlamında da uluslararası mecralarda ses getirecek çalışmalar yapılabilecektir.

PROJEDE BEKLENEN SONUÇ:

Bu proje ürüne dönüştürülürse ortalama 50 öğrenci için yılda en az 300 kaliteli proje açığa çıkacak ve de bunlardan TÜBİTAK tarafından desteklenenlere ciddi hibeler alinarak üniversitemiz içinde tamamen bu çocuklara yönelik bir bölüm kurulması ve de bu bölümün bu çocuklarla ilgili çalışmaları Türkiye geneline yayması mümkün olacaktır. Ve de TÜBİTAK ve HACETTEPE üniversitelerince kurulmak istenen üstün zekalılar okullarından daha kaliteli bir üstün zekalılar proje üssü kurularak Dünyada eşi benzeri olmayan bir mantıkla yürütülen bir büyük proje haline gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder