14 Mayıs 2014 Çarşamba

Günümüzün dahisi geleceğin teknolojisine şimdiden imzasını attı…


Günümüzün dahisi geleceğin teknolojisine şimdiden imzasını attı…

14 yaşındaki dahi, su tutmayan ve bakteri üretmeyen bir malzeme icat etti. Bu icat pek çok alanda çığır açacak…

14 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Bünyamin Tuğrul Kocabaş, günümüzün şartlarıyla geleceğin teknolojisini keşfetmeyi başardı…

Kocabaş, laboratuvar ortamında ürettiği su geçirmeyen ve antibakteriyel malzemeyle geleceğin teknolojisinin günümüzde de üretilerek pek çok alanda güvenle kullanılabileceğini kanıtladı.

Bu buluştan yola çıkılarak üretilecek malzemeler kasaplardan, hastane zemin ve duvarlarına; gıdayla temas halinde olunan her yüzeyden, otobüslerde elle tutulan kumaş ve metal yüzeylere; halka açık alanlarda bulunan tuvalette temas edilen yüzeylerden, araba koltuklarına kadar pek çok alanda güvenle kullanılabilecek.

14 yaşındaki dahi Bünyamin Tuğrul Kocabaş’ın projesi, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Tübitak işbirliğinde yürütülen proje yarışmasında 42 bin proje arasından sıyrılarak Türkiye 1.’si oldu.

Projenin Koordinatörlüğünü yürüten Gökhan Aldemir; ‘Nanoteknolojinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte popüler hale hidrofobik malzemeler hayatımızın her alanında kolaylık sağlayan malzemelerdir. Metal yüzeylerin paslanmasının önlenmesinden göz camlarının buğulanmasının engellenmesine; çamur ve su tutmayan kışlık botlardan yüzeyinde su ve çamur tutmayan boyalara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı bulmaktadır. Bu denli geniş kullanım alanına sahip hidrofobik malzemelerin kolay ve ucuz yolla elde edilmesi büyük önem taşımaktadır. Aynı şekilde mikropları öldüren ve onların gelişimini engelleyen antibakteriyel malzemeler de sağlık sektöründen gıda sektörüne kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Malzemelerin antibakteriyel özelliklere sahip olması ile yüzeyde bakterilerin çoğalma ihtimali ortadan kalkar. Günlük olarak kullandığımız malzemelerin antibakteriyel özelliğe sahip olmaları, bakteri kaynaklı hastalıklara yakalanma riskimizi çok aza indirecektir. Yaptığımız projede elde ettiğimiz malzemenin hem hidrofobik hem de antibakteriyel özellikler taşıdığı yapılan sistematik deneylerle ispatlanmıştır. Üretilen hidrofobik malzeme ile kaplı yüzeylere uygulanan birçok farklı sıvının (kola, su, maden suyu) yüzeyde tutunamadığı ve damlalar halinde dağıldığı tespit edilmiştir. Üretilen malzemenin hidrofobik özelliğinin yanında antibakteriyel özelliğinin de olması kaplama halinde birçok farklı alanda kullanımına imkân sağlamaktadır. Bakteri kaynaklı hastalıklardan korunmak, bu hastalıkların farklı malzemeler aracılığı ile bulaşmasını engellemek ve bakteriden arınmış yüzeyler elde etmek açısından üretilen malzeme değer taşımaktadır. Sentezi yapılan hidrofilik/antibakteriyel malzeme kasaplardan, hastane zemin ve duvarlarına; gıdayla temas halinde olunan her yüzeyden, otobüslerde elle tutulan kumaş ve metal yüzeylere; halka açık alanlarda bulunan tuvalette temas edilen yüzeylerden, araba koltuklarına kadar pek çok alanda güvenle kullanılabilir.’ diye konuştu.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder