17 Nisan 2014 Perşembe

Girişimcilere yeni destek programı

Girişimcilere yeni destek programı        

Girişimlerin yüzde ellisinden fazlası ilk yılın sonunda ayakta kalamamakta. Bunun belli başlı birkaç sebebi var. Gelir gider dengesinin kurulamaması, fikrin pazara uygun olmaması, fikrin iş modeline dönüşüp uygulanamaması gibi. Bütün bunların denenmesi ve sonucunda başarısız olunması girişimciyi hem psikolojik hem maddi açıdan sıkıntıya sokmakta.
Duygu Eren - Sabah.com.tr

Girişimci olmak isteyenlerin hayatlarını kolaylaştıran hızlandırma programları ise artık ülkemizde ve girişimci olmak isteyenlerin hizmetinde. Bu programların Avrupa'daki en başarılı örneği ise Startupbootcamp. Ocak 2014'te Bahçeşehir Üniversitesinin işbirliğiyle kurulan Startupbootcamp İstanbul'un Türkiye'deki hedeflerini ve girişimlere yapacağı katkıları programın yöneticisi Ersin Pamuksüzerle konuştuk.

Startupbootcamp İstanbul ne zaman ve ne amaçla kuruldu?
Startupbootcamp ile görüşmelerimize Haziran 2013'de başladık ve Aralık 2013'e kadar altyapımızı oluşturup lansmanımızı gerçekleştirdik. Startupbootcamp'i Türkiye'de başlatmak istememizin en önemli sebebi; girişimcilerimizin global bir networke ulaşabilmelerini sağlamak, aynı zamanda İstanbul'u bölgesel bir ağ haline getirebilmektir. Bütün çalışmalarımızı da bu amaç doğrultusunda gerçekleştiriyoruz.

Startupbootcamp gibi hızlandırma programlarının girişimcilere sağladığı faydalar nelerdir?
Girişimcilerin yola çıktıklarındaki ilk bir yıl son derece önemlidir. Bu dönemde girişimler son derece hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Yönetim hataları, müşteri potansiyeline ulaşamama, nakit akışındaki aksamalar girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Girişimcilerin ise, bu dönemdeki en büyük problemleri networke sahip olmama, deneyimsizlik ve pazara ulaşmalarındaki zorluklardır. Hızlandırma programları kırılgan dönemlerindeki bu girişimleri kuluçkaya alarak, tohum sermayeyi sağladıkları gibi aynı zamanda girişimlere mentorluk, deneyim aktarımı ve pazara ulaşabilmelerinde kolaylaştırıcı faktör olmaktadır. Bu durum, hızlandırma programına katılan girişimlerin hayatta kalabilme oranlarını oldukça yükseltmenin yanı sıra girişimlerin daha uzun sürede alabilecekleri yolu kısa zamanda katetmelerine de olanak sağlamaktadır.

Startupbootcamp İstanbul programında partnerleriniz kimler?
Programımızda, Bahçeşehir Üniversitesi ve Başakşehir Living-lab partner kurumlar. Ayrıca, MENA bölgesinde Mena apps ile işbirliği yapmış bulunmaktayız. Ekosistemdeki bütün aktörlerle görüşmelerimizi yapmakta ve ağımızı genişletmekteyiz.

Programınız ne kadar sürüyor?
Bir programımız 3 ay sürmekte. Bu üç ayda, demo gününe kadar Lean Metodolojiyi uyguladığımız yoğun bir programımız bulunmakta. Programımız mentor odaklı bir program olması nedeniyle girişimciler bu süreçte yoğun bir bilgi akışına tabi oluyorlar.

Programda mentorlar kimler?
Şu ana kadar hepsi birbirinden değerli 108 mentorumuz oldu. Mentorlerimiz kendi alanlarında uzman ve girişimciliğe gönülden inanan hepimizin yakından tanıdığı isimler. Web sitemizden tüm mentorlerimize yer vermekteyiz. Mentorlerimizin, farklı disiplinlerden olmasına ve girişimcilere yenilikçi ve çeşitlilik sahibi vizyonlar aktarabilmesine özen gösterdik.

Dünyadaki Startupbootcample Türkiye'deki arasında farklılıklar ve benzerlikler nedir?
Her ne kadar büyük bir fark olmasa da İstanbul programının en önemli avantajı Avrupa'ya göre vize kolaylığının olmasıdır. Bölge ülkelerinden gelecek kişilere kapılarımızın çok daha kolay açılmaktadır. Özellikle, MENA ve CIS bölgesinde bulunan girişimcilerin programa katılmasında önemli bir avantaj olarak görmekteyiz.

Programa gelen başvuruların kabulü için aradığınız kriterler neler?
Programa kabul edeceğimiz başvurularda sektörlerindeki bağımsız, yenilikçi ve teknoloji içeren tüm projelere açığız. Değerlendirmemizde ise öncelikli kriterimiz ekip. Ekibin birbirini tamamlaması, projeye olan inançları, motivasyonları, uyum içinde çalışmaları ve yetkinlikleri bizim için son derece önemli. Ekip dışında ise tabi ki projeyi değerlendirmekteyiz. Projenin uygulanabilir, teknoloji içeren ve inovatif olması kriterlerimiz arasında.

Başvuru kabulünden sonra süreç nasıl başlıyor?
31 Mart'a kadar başvuru sürecimiz devam etmekte. Bu süreç sonrasında başvuran girişimcilerle öncelikle ekibimiz yüz yüze görüşmeleri yapacaklar, bu görüşmeler sonucunda final değerlendirmesine katılacak girişimler belirlenecek. Final seçimde ise; hem mentorlerimiz, hem de diğer ülkelerdeki Startupbootcamp yöneticilerinin katılımıyla 10 ekip seçilecek. Seçilen ekipleri hızlandırma programına davet ederek sürecimizi devam ettiriyoruz.

Ülkemizdeki girişimci profilini nasıl buluyorsunuz?
Türkiye girişimciliğe yatkın bir yapıya sahiptir, insanlarımız mücadeleci risk alan kişilerdir. Yeni dönemde artık global vizyon kazanan girişimcilerin niteliğinin yükseldiğini gözlemlemekteyiz. Girişimcilik ekosistemi geliştikçe girişimci kalitemizin de yükseleceğine inanmaktayız. Ancak, girişimciliğin ideal ortamı ülkemizde hala tam oluşmadığından nitelikli, mücadeleci ve risk alan girişimcilerimizin bu özellikleri yeterince başarıya dönüşememektedir.

Girişimcilere tavsiyeleriniz nedir?
Hiç morallerini bozmadan denemek, girişimciliğin en önemli özelliğidir. Sürekli kullanıcıya, müşteriye bağlı bir yaratma surecinde olmaları ve ürünleriyle, hizmetlerini müşteriden kopmadan iyileştirmeleri gerekli. Pazarı olmayan hiçbir girişimin geleceği yoktur. Bu nedenle ihtiyaçları çok iyi tespit etmeleri ve uygulamaları gerekmekte.

Türkiye ile dünyadaki girişimciler arasında gözlemlediğiniz farklar var mı?
Aslında; eko sistemini, yani girişimci başarı ortamını oluşturmuş olanlarla olmayanlar diye ayrım yapabiliriz. Eko sistem oluştuktan sonra fark görmek pek mümkün olmuyor.

Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminde hızlandırma programlarının yeri nedir?
Çok hayati olmasına rağmen tek önemli bölümü değildir, diğer müesseler; mentorluk, girişimci anlayışı, fon bulunabilirliliği vb yeteri kadar gelişmediği için hızlandırma programlarının tam etkisini görmek genelde çok kolay olmamaktadır. Ancak, Türk girişimcilik dünyasına dış dünyadan çok hızlı bir ilgi oluşmakta buda Türk girişimciliğinin geleceğinin parlak olduğunun belirtisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder