13 Nisan 2014 Pazar

YANSIYAN IŞIĞIN İZLEDİĞİ YOL VE DÜZ AYNADA GÖRÜNTÜ


DENEYİN ADI: YANSIYAN IŞIĞIN İZLEDİĞİ YOL VE DÜZ AYNADA GÖRÜNTÜ

DENEYİN AMACI : Işığın doğru boyunca yayıldığını kavramak, ışığın yansımasını gözlemek ve düzgün yüzeylerde görüntü özelliklerini görerek öğrenmek.

KULLANILAN MALZEMELER : El feneri, düz ayna, alüminyum folyo, kare çizgileri net bir şekilde görülebilen kâğıt, oyun hamuru, maket bıçağı, cetvel, açıölçer, tarak.

TEORİK BİLGİ: Parlak bir cisim üzerine düşen ışık bu cisim üzerinden tekrar geldiği ortama döner. Bu olaya yansıma adı verilir. Yansıma, yansıtıcı yüzeye bağlı olarak dağınık yansıma ve düzgün yansıma olarak ikiye ayrılır. Yansıtıcı yüzeye çizilen dik doğruya normal denir. Gelen ışının normal ile yaptığı açıya gelme açısı, yansıyan ışının normal ile yaptığı açıya ise yansıma açısı denir.

DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

1.      Yeterince karanlık bir odada masa üzerine yatay olarak yerleştirilen düz ayna üzerine el fenerini tutalım  

 

2.      2. El fenerinin yatay düzlem ile yaptığı açıyı değiştirerek duvar üzerine düşen aydınlık bölgenin hareketini gözleyiniz

3.      Buruşturulmuş alüminyum folyoya bakarak görüntümüzün nasıl olduğunu inceleyelim. Sonra bu alüminyum folyoyu iyice düzelterek görüntümüzü inceleyelim.

4.       Son olarak da düz aynaya bakarak görüntümüzü inceleyelim. Her üç durumda Yansımaların (görüntümüzün) dağınık mı yoksa düzgün mü olduğunu aşağıdaki tabloya not alalım.

5.       Düz aynayı daha önce hazırlanan kareli kâğıt üzerine oyun hamuru yardımıyla kareli kâğıda dik olacak biçimde düzgünce yerleştiriniz.

6.       Aynaya bakarak görüntünün aynaya olan mesafesini de aynı yöntemle sayınız. Cisim ile görüntünün aynaya olan uzaklıklarını karşılaştırarak aşağıya not alınız. Yine cismin boyu ile görüntünün boyunu ölçerek karşılaştırınız.

 

7.      El fenerinden elde ettiğiniz ışık ışınını, kareli kâğıt üzerindeki dik çizgilerden birisini normal seçerek belli açılarda düz aynaya gönderiniz. Yansıyan ışığın ve gelen ışığın yansıma açılarını açıölçer ile ölçerek aşağıdaki tabloya yazınız.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder