8 Nisan 2014 Salı

BİLİMSEL HABERLER!!!


Yapay DNA

Biyoteknolojinin ünlü simalarından olan ve yaptığı uç noktalardaki çalışmalarla tanınan Craig Venter 2010 yılında da kendinden söz ettirdi.

İnsan yapısı yapay bir canlı yaratmanın mümkün olup olmadığı sorusuna cevap arayan J. Craig Venter Enstitüsü’nden bilimcilerin daha önceki yıllarda laboratuvar ortamında ürettikleri

ilk yapay bakteri DNA'sı, bilim dünyasına bomba gibi düşmüştü. Ekip çalışmalarını 2010 yılında bir adım daha ileri götürerek Mycoplasma türünden bir bakteri hücresine yapay dna nakletti. Sonuçta, yapay DNA ile yaşayan hücrenin genetik kodu laboratuarda nasıl belirlendiyse, hücrenin o şekilde davrandığı görüldü.

.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın çalışmasıyla birlikte gerçekleştirilen deneyde elde edilen 38 adet anti-hidrojen atomu, üzerinde yeterince gözlem yapılacak bir süre boyunca, yani saniyenin onda birinde, belirli bir ortamda tutularak (hapsedilerek) incelendi. Bu anti-madde atomları üzerinde yapılan gözlemlerin, evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'dan sonra anti-maddeye ne olduğunun anlaşılmasına ışık tutması bekleniyor. CERN’ de yürütülen ve sicim kuramının bazı biçimlerinin test edildiği deneyde oluşabileceği öngörülen minik kara delikler, kamuoyunda tartışma başlatmıştı. Deney sonuçları, bu tip kara deliklerin herhangi bir şekilde oluşmadığını ortaya koydu ve kaydedilen 7 trilyon elektro voltluk kütlesel enerjiye sahip çarpışmalar sırasında, mikroskobik kara deliklerin varlığına ilişkin hiçbir veri kaydedilemedi. Böylece farklı boyutların varlığını öngören bir dizi teorik model en azından bu enerji düzeyi için doğrulanamadı.

                                                                                             BİLİM PROJE GRUBU -4

               

Acı Çeken Robot

Bir robotun acı çekebileceği hiç aklınıza gelmiş miydi? İşte bu robot yalnızca bir insanın yaşayabileceği şeyleri bile yaşayabiliyor. Ağlıyor, kan kaybediyor ve hatta kalp krizi bile geçirebiliyor. Acıdan sarsıldığı bile oluyor.
İnsan vücudunda karşılaşılan sorunlarla boğuşan robotun yapılmasındaki asıl amaç, tıp ve öğrencilerine yardımcı olmak. SimMan 3G adlı 
robotun amacı hiçbir insana acı vermeden en gerçekçi tıbbi acil durumları gösterebilmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder