12 Nisan 2014 Cumartesi

BİR ÇÖZELTİ HAZIRLAMAK


10.ŞEKER NEREYE GİTTİ?

İHTİYACINIZ

Su bardağı, su, kesme şekeri

İZLENECEK YOL

Bir bardak suyu bir küp şekeri atıp, suyu hemen tadarsanız, suyun tatlanmadığını anlarsınız. Şekeri kaşıkla karıştırıp suda erimesini sağlayıp tekrar tadarsanız, suyun tatlanmış olduğunu anlarsınız.

AÇIKLAMA:: Kimyada şekerli suya, tuzlu suya çözelti denir. Çözelti, bir katı veya gazın, bir sıvı içinde çözünmesinden yapılır.Herhangi bir özetlide çözünmüş olan maddeye çözünen adı verilir. Çözünenin içinde çözündüğü maddeye ise çözücü denir.Su iyi bir çözücüdür.

 

11. BİR ÇÖZELTİ HAZIRLAMAK

 

İHTİYACINIZ

3 adet su bardağı, su,şeker ve kaşık

İZLENECEK YOL

Bardaklara sırayla eşit miktarda soğuk, ılık ve sıcak su koyun.Soğuk su bulunan bardağa kaşık kaşık su koyup karıştırın. Bardağın dibinde şeker birikmeye başladığı zaman deneyi durdurun. Şimdi  soğuk suya kaç kaşık şeker katıp karıştırdığınızı defterinize yazın. Sonra aynı deneyi ılık ve sıcak su ile tekrarlayın. Hangi bardaktaki su daha fazla şeker eritmiştir? Karşılaştırınız. Suyun sıcaklığı arttıkça içinde daha fazla şeker erir. Çözücülerin sıcaklıkları sabit kaldığı sürece çözebileceği madde miktarı da sınırlı kalır. Daha fazla madde çözünemez. Çözücünün sıcaklığı düştükçe çözücüde bulunan maddenin bir kısmı yoğunlaşarak dipte birikir. Bu çökelme olarak adlandırılır.Çökelme  aynı zamanda çözücülerden biri buharlaşırsa da meydana gelir. Tuz gölünde göl suyu buharlaşınca tuz katı madde haline dönüşür. Bir bardak çok sıcak çaya kaşık kaşık toz şeker ilave edip karıştırın. Çayın dibinde çok az şeker birikinceye kadar toz şeker katmaya devam edin.Şimdi sıcak çay bulunan bardağı bir kenara bırakın. Bardaktaki çay soğumaya başlasın. Bardağın dibinde biriken şekeri kontrol edin. Toz şekerin çayda erime oranı sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık arttıkça daha fazla şeker çayda erir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder