10.ŞEKER NEREYE GİTTİ?
İHTİYACINIZ
Su bardağı, su, kesme şekeri
İZLENECEK YOL
Bir bardak suyu bir küp şekeri atıp, suyu
hemen tadarsanız, suyun tatlanmadığını anlarsınız. Şekeri kaşıkla karıştırıp
suda erimesini sağlayıp tekrar tadarsanız, suyun tatlanmış olduğunu anlarsınız.
AÇIKLAMA:: Kimyada
şekerli suya, tuzlu suya çözelti denir. Çözelti, bir katı veya gazın, bir sıvı
içinde çözünmesinden yapılır.Herhangi bir özetlide çözünmüş olan maddeye
çözünen adı verilir. Çözünenin içinde çözündüğü maddeye ise çözücü denir.Su iyi
bir çözücüdür.
11. BİR
ÇÖZELTİ HAZIRLAMAK
İHTİYACINIZ
3 adet su bardağı, su,şeker ve kaşık
İZLENECEK YOL
Bardaklara sırayla eşit miktarda soğuk, ılık
ve sıcak su koyun.Soğuk su bulunan bardağa kaşık kaşık su koyup karıştırın.
Bardağın dibinde şeker birikmeye başladığı zaman deneyi durdurun. Şimdi soğuk suya kaç kaşık şeker katıp
karıştırdığınızı defterinize yazın. Sonra aynı deneyi ılık ve sıcak su ile
tekrarlayın. Hangi bardaktaki su daha fazla şeker eritmiştir? Karşılaştırınız.
Suyun sıcaklığı arttıkça içinde daha fazla şeker erir. Çözücülerin sıcaklıkları
sabit kaldığı sürece çözebileceği madde miktarı da sınırlı kalır. Daha fazla
madde çözünemez. Çözücünün sıcaklığı düştükçe çözücüde bulunan maddenin bir
kısmı yoğunlaşarak dipte birikir. Bu çökelme olarak adlandırılır.Çökelme aynı zamanda çözücülerden biri buharlaşırsa
da meydana gelir. Tuz gölünde göl suyu buharlaşınca tuz katı madde haline
dönüşür. Bir bardak çok sıcak çaya kaşık kaşık toz şeker ilave edip karıştırın.
Çayın dibinde çok az şeker birikinceye kadar toz şeker katmaya devam edin.Şimdi sıcak çay bulunan bardağı
bir kenara bırakın. Bardaktaki çay soğumaya başlasın. Bardağın dibinde biriken
şekeri kontrol edin. Toz şekerin çayda erime oranı sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık
arttıkça daha fazla şeker çayda erir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder