4 Nisan 2014 Cuma

BİRKAÇ PATATES ISLAT


BİRKAÇ PATATES ISLAT

Patates Neden Yumuşadı?

MALZEMELER

Küçük bir patates

Bıçak

2 adet tabak

Su

Tuz

Bir parça kağıt

İZLENECEK YOL

1. Küçük bir patatesi uzunlamasına dilimlere ayırınız ve dilimlerin her birinin iki tarafının da düz olmasına dikkat ediniz.

2. Dilimlerin bir kısmını bir tabağa kalanını da başka bir tabağa yerleştiriniz ve iki tabağı da suyla doldurunuz.

3. Tabakların birine iki yemek kaşığı tuz ekleyiniz ve üzerine “tuzlu su” yazan kağıdı

 

yapıştırınız.

4. Patatesleri 15 dakika suda bırakınız.

5. Patatesleri karşılaştırınız. Sertliklerinde bir farklılık var mı? Neden?

AÇIKLAMA

Ozmos aracılığıyla; su,tuz oranışük olan bölgeden tuz oranı yüksek olan bölgeye geçer.Suya tuz eklenmesi,tabakta patatestekinden daha yüksek oranda bir tuz çözeltisi meydana getirir.Sonuç olarak; tuzlu suda ıslanmakta olan patatesin içindeki su,arkasında yumuşak bir patates bırakarak dışarı çıkar. İnsanlar çoğunlukla kereviz ve havuç dilimlerini taze ve gevrek tutmak için temiz suda bırakıp ıslatır. Bu sebzeleri tuzlu suda bekletirseniz ne olur? Bu sebzeleri tuzlu suda bekletirsek bu deneydeki olaylar meydana geleceği için sebzeler yumuşar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder