BİRKAÇ PATATES ISLAT
Patates Neden Yumuşadı?
MALZEMELER
Küçük bir patates
Bıçak
2 adet tabak
Su
Tuz
Bir parça kağıt
İZLENECEK YOL
1.
Küçük bir patatesi uzunlamasına dilimlere ayırınız ve dilimlerin her birinin iki tarafının da düz olmasına dikkat ediniz.
2.
Dilimlerin bir kısmını bir tabağa kalanını da başka bir tabağa yerleştiriniz
ve iki tabağı da suyla doldurunuz.
3. Tabakların birine iki yemek kaşığı
tuz ekleyiniz ve üzerine “tuzlu su” yazan kağıdı
yapıştırınız.
4. Patatesleri
15 dakika suda bırakınız.
5. Patatesleri
karşılaştırınız. Sertliklerinde bir farklılık var mı? Neden?
AÇIKLAMA
Ozmos aracılığıyla; su,tuz oranı düşük olan bölgeden tuz oranı yüksek olan bölgeye geçer.Suya tuz
eklenmesi,tabakta patatestekinden daha yüksek oranda bir tuz çözeltisi meydana
getirir.Sonuç olarak; tuzlu suda ıslanmakta olan patatesin içindeki
su,arkasında yumuşak bir patates bırakarak dışarı çıkar. İnsanlar çoğunlukla kereviz ve havuç dilimlerini taze
ve gevrek tutmak için temiz suda bırakıp ıslatır. Bu sebzeleri tuzlu suda bekletirseniz
ne olur? Bu sebzeleri tuzlu suda bekletirsek bu deneydeki olaylar meydana
geleceği için sebzeler yumuşar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder